Manipulativna fasetna terapija

MANIPULATIVNA FASETNA TERAPIJA (MFT)

Danas imamo veliki broj različitih tehnika masaža.
Jedna od njih je i MANIPULATIVNA FASETNA TERAPIJA (MFT), koju je, nakon dugogodišnjeg rada, postavio Dominic Tešić, iskusni terapeut japanske tradicionalne medicine.

MFT za glavni cilj ima poboljšati kvalitetu života vezano za koštano-mišićni sustav, preciznije kralježnice i zglobova na kralješcima.

Zamisao je: kroz “izravnavanje” kralježnice, točnije fasetnih zglobova, otkloniti pritisak i omogućiti da živac kvalitetno prenosi informacije od leđne moždine prema tkivu i natrag te tako potaknuti prirodniji sistem regeneracije tkiva.
Da bi se to postiglo, oko kralježaka se, preko kože pacijenta, rade točno određeni pokreti rukama i tim se zahvatima na kralješke vrši pritisak. Osim što se, uz uobičajene učinke masaže, postiže povećavanje cirkulacije i detoksikacije stanica, dolazi do osjećaja ugode i opuštenosti mišića.

Zbog manipulativne komponente ove masaže dolazi do izravnavanja samih kralježaka.
Kao što samo ime ove tehnike govori, radi se o zglobovima koji međusobno artikuliraju kralješcima – fasetama.
Ruke i prsti jednog iskusnog terapeuta toliko su osjetljivi da on osjeti kako kralješci stoje. Pošto terapeut kod MFT isključivo radi rukama i prstima, nije potrebno nikakvo mehaničko pomagalo ili medikamenti.

Osim klasičnih kontraindikacija i uz uvjet pravilnog izvođenja, MFT nema nikakvih nuspojava, jedino što se, kod osoba slabije kondicije, povremeno pojavljuje reakcija slična upali mišića.

Za MFT nema dobnih ograničenja, može se koristiti u svakoj životnoj dobi. Kod mladih ljudi može se koristiti kao prevencija, ali i za jačanje organizma. Kod odraslih i kod osoba starije dobi može se koristiti za sprječavanje tegoba kralježnice, te naravno, za održavanje vitalnosti.
Redovito korištenje te vrste terapije sprječava nastajanje tjelesnih tegoba, jer je terapeut preko tretmana u mogućnosti prepoznati i sanirati početne promjene oko kralježnice.

MFT poboljšava odnos između pacijenta i terapeuta, što je od velike važnosti jer, što je pacijent opušteniji, toliko će efikasnost samog tretmana biti veća.

MFT je izuzetno djelotvorna jer djeluje na cjelokupni organizam. Kralježnica je stup našeg života, između kralježaka izlaze korijeni kranijalnih živaca, koji idu u svaki dio našeg organizma. Ukoliko živcima omogućimo da neprekidno prenose informacije prema stanici i od stanice natrag, naš organizam će moći odrađivati sve potrebne procese.