Schroth metoda

SCHROTH METODA

 

output-onlinepngtools

 

Schroth metoda je najpoznatija te najcjelovitija trodimenzionalna konzervativna metoda liječenja skolioza priznata u cijelom svijetu.

Skolioza je stanje kod kojeg dolazi do deformacije kralježnice u sve tri ravnine tijela u određenom vremenskom periodu. 80% skolioza su idiopatske skolioze, što znači da im ne znamo uzrok. Češće pogađaju djevojčice i to u vrijeme naglog rasta u dobi između 11. i 14. godine.

Schroth metoda ima dugu tradiciju. Osnovala ju je Katarina Schroth 1921.g. u Njemačkoj, koja je i sama imala skoliozu. Uočila je da terapija skolioze treba biti individualna, te da je tretman potrebno bazirati na trodimenzionalnoj korekciji krivina kralježnice. Kasnije je sa svojom kćerkom osnovala kliniku (1983.g.) iz koje su krenule edukacije.

Pokazala se kao jedan od najuspješnijih načina za korekciju deformiteta kralježnice (skolioza, kifoza, lordoza), pogotovo ako se radi o osobama koje su u fazi rasta i razvoja.

Ciljevi metode su:

  • Izbječi operaciju
  • Smanjenje boli
  • Usporiti ili spriječiti daljnju progresiju
  • Povečati respiratornu funkciju i mobilnost
  • Estetsko poboljšanje

Schroth terapeut pomoću testova, mjerenja, rendgenske snimke određuje tip skolioze, glavnu krivinu, težište tijela, disajna područja te daljnji program rada.
Koristi posebne mobilizacijske tehnike, pravilno pozicionira tijelo s ciljem stvaranja simetrije, provodi korektivno 3D disanje, te vježbe kroz sve tri ravnine tijela. Također educira pacijenta o provođenju vježbi kod kuće i posturi.
Vježbe su kompleksne, strogo individualne, detaljne i jasno definirane, a ovise o tipu skolioze. Izvode se u ležećem, sjedećem, klečećem i stojećem položaju, uz pomoć ogledala, švedskih ljestvi, štapova, traka…

Važno je naglasiti da su rano otkrivanje, svakodnevno vježbanje naučenih vježbi te osvješćivanje razlike između lošeg i dobrog posturalnog držanja ključ uspjeha. Schroth terapeut je tu da pomogne u tome.